Soms heb je een week waarbij emoties elkaar afwisselen, dat je ze zelf soms niet bij kunt houdenTrauma’s worden opgeslagen in de lichaamscellen. Ook op wereldniveau zijn er vele trauma’s waar we op mee resoneren. En dan word je wakker en je voelt je niet lekker, alsof er een bulldozer over je heen gereden is. Er niet echt daadwerkelijk wat aan de hand, maar je lichaam is van alles aan het verwerken en loslaten. Dat kun je dus fysiek voelen. Dat speelt bij het merendeel van de gevallenmaar niet altijd. Soms is er iets anders aan de hand. Ga dan langs je huisarts. 

Te heftige reacties
Herken je dat je soms op een bepaalde manier reageert dat anderen er bang van worden. Je hebt het zelf dan niet door en ervaart dan ook niet op die manier dat een ander je reactie ontvangt. Ik ontving iemand in de praktijk die dit ervaardeHet was iets nieuws. Het was niet een emotie van diegene zelf maar iemand anders uit zijn familiesysteem die er niet meer was

Baarmoedertrauma
Veel heftige emoties hebben te maken met gebeurtenissen uit het familiesysteem, die niet goed verwerkt zijn. Ik kom dat heel veel tegen bij mensen die eigenlijk deel zijn van een tweeling; waarvan de ander al in de baarmoeder is overleden. Bepaalde emoties zijn niet passend bij degene die leeft. Als je goed kijkt, zie je iemands houding ook veranderen. De mimiek en het gezicht kunnen ineens anders eruitzien dan dat je van iemand gewend bent. Het kan in een fractie van een seconde gebeuren. In sessies zie ik dat op zo’n moment heel duidelijk. Dan denk ik: hee de ander komt echt helemaal via jou terug. Omdat er een verhaal is dat verteld mag worden, het verhaal mag erecht eruit. 

Trauma
Als een tweelingdeel al bekend is, dan heeft het verhaal vaak te maken met de manier waarop iemand overleden is. Het is vaak erg emotioneel. Als je in de baarmoeder zit en de ander redt het niet, is dat een heftige gebeurtenis. Het is bijzonder om met dit gegeven te werken. Als het verhaal op tafel komt, dan kan dit het familiesysteem verlaten, want het trauma is verwerkt en ervaar je daarna ruimte en rust. 

Schakelen
Wanneer je ervaart dat er gedurende de week veel emoties langskomen, en dat kan heel positief zijn. De andere keer voelen ze juist negatief. Belangrijk is juist dan om extra alert te zijn, te kijken wat nodig is en bij ongewenste emoties terug te schakelen. In plaats van door te gaan, deed ik een stap terug doen, voelde ik en gaf ik de emotie aandacht en schakelde ik terug. Vanuit die rust keek ik om me heen wat ik moest doen. Ga er zelf mee spelen, kijk of de dingen ook voor jou zo lopen.  

 

 

Shares
× Hoe kan ik je helpen?