Herken je dat, het stemmetje wat elke keer tegen je praat. Je moet dat niet doen, je kan dat niet, dat is echt een stom idee. Dit stemmetje dat telkens in je hoofd praat, wordt ook wel het ego genoemd. Het ego is belangrijk, want het beschermt. Het ego houdt niet van verandering, want dat geeft een spannend gevoel en daaronder zit de emotie angst. Het ego voorkomt dat de spanning oploopt, echter, wil je veranderen en groeien. Dan kom je in gevecht met je ego. Het ego voorkomt dat je afzakt in je gevoel en dat het spannende gevoel te groot wordt.
Het ego reageert via de 5 zintuigen, denken, voelen, ruiken en zien. Het heeft geen idee dat er ook zoiets als intuïtie of een energetische of spirituele wereld bestaat, dat we allemaal verbonden zijn met elkaar. Het ego weet alleen hoe de zichtbare wereld bestaat, de wereld waarin de feiten spreken en wanneer hij die voor zich ziet liggen het gevoel krijgt dat het klopt. Zodat hij alles kan beredeneren zodat het klopt.
Er is niets mis met het ego. Het heeft een beschermende werking en zorgt er ook voor dat de zintuigen aangesproken worden en wordt rustig als hij alles weer begrijpt of minder overprikkeling ervaart op de zintuigen.
Echter om bijv. een filmpje te maken of deze tekst te schrijven, kom ik eerst mijn ego tegen. Ik ervaar het als een gevecht. Echter wanneer ik erken dat dit best spannend is (daarbij daal ik af in mijn lichaam, in mijn buik) en ik vervolgens tegen mijzelf kan uitspreken. En dit deel met een ander, dan ontstaat er ruimte. Dan ga ik kijken wat ik nodig heb (zorgen mijn een veilig gevoel), zodat ik de spanning kan loslaten en daardoor ontstaat er ruimte om aan de slag te gaan. Want veiligheid is de basis van groei. Eerst zorgen voor jezelf daarna ontstaat er ruimte voor de ander.

Shares
× Hoe kan ik je helpen?